Placek Papay’e
Naleśniki z twarogiem i rodzynkami do zdecydowanie klasyk. Śniadania tego typu bardzo często możemy znaleźć w polskich domach, znacznie rzadziej możemy zobaczyć naleśniki w wersji obiadowej, podany na słono. Naleśnik ze szpinakiem, nazywany przeze mnie Naleśnikiem Papay’e, na cześć kreskówkowego marynarza, któremu zjedzenie szpinaku dawało ogromną siłę, jest idealnym posiłkiem na nasz obiad.
Przyrządzenie samego placka niczym nie różni się od jego słodkiego brata; mąka pszenna, mleko i jajko. Przepis niezmienny od lat, jeśli nie możemy pozwolić sobie na mąką pszenną równie dobrze możemy przyrządzić naleśniki bez glutenu, używając mąki bezglutenowej. Po otrzymaniu placków wystarczy, szpinak wrzucimy na patelnie i wraz z odrobiną masła i ulubionymi przyprawami smażymy. W tym czasie możemy wykonać sos czosnkowy który w połączeniu ze szpinakiem będzie zawartością naszego naleśnika. Jogurt naturalny lub majonez oraz kilka ząbków czosnku, zdecydowanie to w zupełności wystarczy nam do stworzenia pysznego sosu.
Pozostaje tylko zawinąć szpinak polany sosem i nasz Placek Papay’e będzie gotowy